The red rubyRubin er en av de vakreste og hardeste av alle edelstener, og dessuten svært sjelden og verdifull. I motsetning til for eksempel gull og sølv er ikke rubin et grunnstoff, men består av aluminiumoksid og bittesmå mengder av andre oksider. Det er disse små spormengdene av kromoksid og jernoksid som gjør at stenen får den unikt vakre fargen, som gjerne sammenlignes med blodet til en due.

I dag lages det også kunstige rubiner, som ikke brukes til smykker men er veldig små metallstykker som brukes i lagrene på dyre klokker. Dette hevdes å ha forholdsvis lav nytteverdi, men høres selvfølgelig fint ut i katalogbeskrivelsen.

Det er gjort funn av rubiner i Norge, spesifikt i Froland på Sørlandet. Oppdagelsen ble gjort på 1950-tallet, da en lokal mann observerte noen uvanlige røde krystaller. Det viste seg imidlertid fort at dette ikke var noe drivbart funn, fordi krystallene hadde for mange sprekker. Frolands-rubin er likevel ettertraktet blant samlere. En del rubin-stuffer befinner seg i dag i diverse eksklusive tyske samlinger. I nærheten av rubinfunnet ble det også funnet safirer, en annen fin edelsten.

Rubiner er så ettertraktede og spesielle, at de inngår i mange legender og myter som en del av symbolikken. Det sies blant annet at det hellige gral skal være toppet av en stor rubin. Før i tiden fantes det en tro på at rubiner skulle kunne ha legende kraft, særlig med hensyn til sykdommer i hjerte og blodomløp. Denne tilknytningen til hjertet tilsier også at rubinen skal bæres på den venstre side av kroppen. Man trodde også at rubiner ga fysisk skjønnhet og var velegnet til å beskytte mot onde makter og voldsmakt.

I dag utvinnes rubiner noen få steder rundt om i verden, blant annet på Grønland. Makedonia er det eneste landet i Europa som driver med utvinning av rubiner.