Sølv har fått en litt uheldig stilling som et symbol på andreplasser, og er selvfølgelig en del billigere enn det alltid populære gullet. Men sølv har også mye skjønnhet og kvalitet i seg, og er særdeles bestandig, hvis man tar godt vare på det.

Silver is not defeatSølv er et såkalt transisjonsmetall, og det betyr at det er mykt og formbart. Det regnes også som et tungmetall, og selvfølgelig som et edelmetall. Visste du at sølv faktisk er litt hardere enn gull? Rent sølv er likevel veldig mykt, og kan trekkes ut til en lang tråd – en kubikkcentimeter sølv kan bli til over 1,5 km tråd! Sølv leder dessuten strøm og varme bedre enn noe annet metall. Grunnen til at kobber som regel brukes i stedet, når det er snakk om ledning av strøm er i hovedsak forskjellen i pris.

Dette er et metall som er svært bestandig i forhold til rust, så lenge det er snakk om det vi kan kalle normale temperaturer, og det ikke er hydrogensulfid og ozon i lufta eller vannet, som sølvet befinner seg i. Som du sikker har observert, har sølv videre veldig god lysrefleksjon, og reflekterer nesten alt synlig lys.

Fra et kjemisk synspunkt er sølv løselig i enkelte syrer, herunder oksiderende syrer som salpetersyre. Det kan ikke løses opp med saltsyre, men vil løse seg i svovelsyre dersom denne er varm og konsentrert.

Halogenider av sølv er følsomme for lys, og det er årsaken til at de brukes i filmfoto. Dette er årsaken til at et kinolerret på engelsk gjerne kalles for “the silver screen” – det er strengt tatt ikke skjermen, men filmen, som er laget av sølv.

Den som kjenner litt til verdenshistorien, vil vite at sølvet har hatt en bemerkelsesverdig betydning for den retningen den moderne verden har tatt. Spanjolenes oppdagelser i Sør-Amerika forandret verdens økonomiske utvikling på dramatisk vis.